Saç Ekimi "Fue Yöntemi"

Foliküler ünite Extraction Yöntemi (FUE)
Saç köklerinin ense ya da vücudun başka bölgelerinden (göğüs, sırt gibi) 0.9-1 mm'lik çok ince özel iğnelerle tek tek alınması işlemidir. Diğer yöntemden en önemli farkı ense kısmında dikiş izinin oluşmaması ve iyileşmenin daha hızlı olmasıdır. özellikle verici alan esnekliğinin yetersiz olduğu kişilerde çözüm sağlayıcı bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.

FUT yöntemi ile FUE yöntemi arasındaki tek fark köklerin alınma metodudur. Ekim aşaması FUT yönteminde olduğu gibidir. Sonuç açısından kliniğimizde uyguladığımız FUT ve FUE yöntemleri arasında bir fark yoktur.

FUE yöntemi için önerilen durumlar şunlardır:
—Dökülmenin az olduğu Norwood 2, Norwood 3 sınıflandırmasına girenler ya da herhangi bir nedenle (yanık, yara dokusu, travma) lokalize küçük alandaki dökülmeleri olanlar
—Ense bölümünde kesinlikle dikiş izinin oluşmasını istemeyenler, özellikle saçını çok kısa kullanmak isteyen gençler
—Verici alanın elastikiyetinin şerit çıkarmaya uygun olmadığı durumlar, donör alanı çok gergin olan kişiler
—Daha önce şerit yöntemi ile saç ekimi yapılmış ama dikiş izi belirgin kalmış kişiler

FUE İşleminin Aşamaları :
Önce ense saçlarının traş edilmesi ile başlanır
. Diğer yönteme göre daha geniş bir alan hazırlanması gerekir.

Köklerin alınacağı bölge lokal anestezi yapılarak uyuşturulduktan sonra 0.9-1 mm çapındaki çok ince iğnelerle köklere tek tek girilerek çıkarılır.

Bu metod ile elde edilen greftler foliküler ünitelerden oluşmaktadır ve üzerinde bir işlem yapılmasına genellikle gerek yoktur.

İstenen greft sayısı tamamlanıncaya kadar yukarıdaki işlemler 2-6 gün süresince tekrarlanır.

İşlem baştan sona doktor tarafından gerçekleştirilir
. İşlem için kalabalık bir ekibe gereksinim yoktur.

FUE metodu öncesi yapılacak FOX test ile kişilerin bu metod ile saç ekimine uygun olup olmadıkları tespit edilebilir.

özellikle cerrahi işlemden çekinen insanlar açısından da tercih edilen bir metod olmakla birlikte dezavantaj olarak sayabileceğimiz özellikleri şunlardır:

—Verici alanın saç kıllarının uzunluğu 1–2 mm olacak şekilde geniş bir şekilde traş edilmesi gerekmektedir. Bu özellikle verici alan olarak enseyi kullanmak zorunda olduğumuzda sorun olabilir
. Çünkü işlem sonrası hasta ensede çok kısa saçlarla bir süre gezmek zorunda kalacaktır. Bu olumsuzluk tüm yan saçları çok kısa kestirerek ortadan kaldırılabilir.

—İşlem FUT yöntemine göre daha uzun sürmektedir. Bir günde alınabilecek greft sayısı 500–700 gibidir. Bu sayıda grefti alabilmek ve yerleştirebilmek için 5–6 saatlik süre gereklidir. Örneğin 2000 greft ihtiyacı olan bir kişide işlem en az 3–4 gün sürmektedir. Bu nedenle daha düşük greft sayısı ihtiyacı olan kişilerde tercih etmek gerekebilir.

—Uygulamanın 2–6 iş gününde tamamlanabilmesi ve diğer yöntemin yanında daha yorucu olması nedeniyle FUT yöntemine göre çok daha pahalı bir tekniktir.

Kaynak:plusmedsaglik

0 yorum: