Saç Dökülmesini Önleyen Beslenme

Birçok hormonal, metobolik ve besinsel etkiler ile saç dökülmesi oluşabilir. Bunlar ortadan kaldırılmadan %100 tedavi hiçbir zaman mümkün olmaz.

İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Köksal Hacı mevsim değişikliklerinde artan saç dökülmeleri ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Düzensiz beslenme alışkanlıklarının saç sağlığı üzerindeki zararları her geçen gün artıyor. Saç dökülmesine neden olan en önemli faktörlerden biri de dengesiz beslenmedir. Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar için öncelikle protein, çinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına özen gösterilmelidir. Bu besinlerin eksikliği saç sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca alkol ve sigara kullanımını alışkanlık haline getirmek saçların ölmesine neden oluyor. Sigara saçlarda yağlanmaya ve kırılmaya da neden olmaktadır.

Saçların ne kadar dökülmesi normal karşılanır?
Saçlar 1 ay da yaklaşık 1 cm büyürler. Yaş ilerledikçe bazı kıl kökleri tahrip olduğundan saç miktarında azalma olabilir. Bir günde dökülen saç miktarı en çok 100 adet olmalıdır. Normal oranda olan bu saç dökülmesi saçı seyreltmez. Zira dökülenlerin yerine yenileri çıkar.


Hangi durumlarda saçların normalden daha fazla dökülmesi söz konudur?
Stres, ameliyat, doğum gibi durumlardan sonra saç dökülmesi görülebilir. 39 derecenin üzerindeki ve tekrarlayan ateşli hastalıklardan sonra, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda da saç dökülmesi görülebilir
. Demir eksikliği, çinko eksikliği, aşırı zayıflama, şok diyetlere bağlı protein eksikliği, bazı ilaç ve kimyasal maddelerde saç dökülmesine neden olur. Alkol ve sigara tüketimi de saç sağlığını doğrudan etkiler.

Saç dökülmesi şikayeti olanlar öncelikle ne yapmalıdırlar?
Saç dökülmesinden şikayeti olanlar öncelikle hangi sebeple saçlarının döküldüğünü öğrenmek için bir cilt hekimine doktora başvurmalıdırlar
. Yapılacak muayene ve laboratuar tetkikleri, hatta bayanlarda yumurtalık ve böbrek üstü bezi ultrasonografi ve sintigrafi tetkikleri ile en doğru sonuca ulaşılacaktır.

Saç dökülmesini önlemek ve de yavaşlatmak için…
• Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden kaçınılmalıdır.
• Protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.
• B grubu vitaminler (biotin ve d-pantenol) alınabilir.
• Demir ve çinko eksikliği varsa ek vitaminlerle eksiklik giderilmelidir.
• Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınılmalıdır.
• Stresten uzak durulmalıdır.
• Sigara ve alkol kullanımı alışkanlık haline getirilmemelidir.
• Saçı her gün yıkamak doğru değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir. Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır.
• Jöle kullanılmamalıdır. Jöle saçın nefes almasını önler ve dolayısıyla saç kaybına neden olur. Jöle kullanılsa bile aynı gün saçı yıkamak gerekir.
• Yüksek miktarda A vitamini alınması saç dökümünü tetikler
. A vitamini alımı kesilerek bu problem çözülebilir.
• Saç derisinin kanlanmasını sağlayan damarların akışı yönünde saçlı deriye masaj yapmak saç dökülmesini önlemektedir.

0 yorum: