Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?


Saç dökülmesini önleyebilirsiniz!
Eğer yıkarken ya da tararken günde 80 ile 100 tel saçınız dökülüyorsa bu normaldir; ama elinizde bir avuç saç kalıyorsa, fazla miktarda dökülme söz konusudur. Erkeklerde en yaygın olan saç dökülmesi 'androgenetik' denilen şeklidir. Erkeklerde saçlar genelde şakaklarda ve tepede dökülür, bazen dazlaklığa kadar gider. Kadınlarda ise saç dökülmesi belirli bir bölgede olmaz saçlar seyrekleşerek yaygın şekilde dökülür. Saç dökülmesi, aileden gelen ırsi bir rahatsızlık olabilir. Stres, doğum sonrası ve menopoz dönemindeki hormon dengesizliği de saç dökülmesine neden olurlar.

Saç derisine nasıl masaj yapılır?
Stres de saç dökülmesinde önemli bir etkendir. Stres, kadınlarda az miktarda bulunan erkeklik hormonu testosteron'un üretimini kolaylaştırır. Saç dökülmesinden testosteron hormonu da sorumludur. Saçlarınız tutamlar halinde dökülüyorsa nedeni, stres olabilir. Stres (gerginlik, sıkıntı) nedeniyle saç derisinde bir gerginlik oluşur; bu gerginlik saç dökülmesini başlatabilir: çünkü saç derisindeki gerilme nedeniyle damarlar daralır; kıl keselerini besleyen kanın akışı yavaşlar. Uzmanlar böyle durumlarda saç derisine masajla gevşemeyi öneriyorlar. Kendiniz ya da bir yakınınıza bu masajı yaptırabilirsiniz. Şakaklarınızı, parmaklarınızla yukarı doğru bir dakika kadar ovun; kan akışı yukarıya doğru olduğundan masajı bu yönde yapmanız yararlıdır. Sonra parmaklarınızı alnınıza koyun ve yukarıya, saç diplerine hareket ettirerek bir dakika ovun. Sonra parmaklarınızı başın arkasına koyun ve saç derisini önce yukarı doğru; sonra aşağıya, boyuna doğru ovun.

Saçların Gıdası Nedir?
Saç sağlığı, sağlıklı bir beslenmeye bağlıdır. Vitamin ve mineral yönünden yetersiz beslenme saçları zayıflatır. Sağlıklı saçlara sahip olmak için tıpkı cilt güzelliğinde olduğu gibi bol su içilmelidir. Su, dokuları sulayarak, yediğimiz gıdalardan arta kalan zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Bu, saçların iyice beslemesi için gereklidir. Zira gıdaların iyi sindirilmemesi, zararlı toksinlerin vücuttan atılamaması halinde kan dolaşımı düzenli çalışmaz; bu durumda yeterince beslemeyen saçlar, yağlı ve donuk renkli olurlar. C (turunçgiller), E (bitkisel sıvı yağlar) ve B (buğday, pirinç) grubu vitaminler, silikon, selenyum ve çinko da saç sağlığı için temel vitaminlerdir. Buğday ve soyada bulunan amino asitler de saçları güçlendiriyor. Bunları içeren vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Uzmanlara göre saçlar için yararlı olan gıdalar arasında taze meyve, yağlı balık ve üzerinde zeytinyağı gezdirilmiş taze salatayı sayabiliriz. Vücudun yağsız kalması saçların cansız ve kuru olmasına neden olur. Buna karşılık çikolata, margarin ve tereyağı gibi doymuş katı yağlar, kahve ile cola'lı içeceklerden kaçının.

Saçların Asit Dengesi:
Saç sağlığı için, saçların asit dengesinin yani pH faktörünün korunması gerekir. Saçların pH faktörü ortalama 4.6'dır. Şampuanların çoğu alkalin esaslıdır ve pH faktörü 8 civarındadır; bu da saçın doğal asit dengesini bozar, özellikle uzun saçların kurumasına neden olur. Uzmanlar saçın doğal asit dengesini telafi için sirkeli ya da limonlu su ile durulanmasını öğütlüyorlar.

0 yorum: