Saçkıran (Alopesi Areata) Nedir ?


Kısaca sAçkıran kıl üreyen bölgelerde kıllın belli miktarda çıkmaması hastalığıdır.Her ne kadar halk arasında ki adı Saçkıran ise de tıptaki adı Alopesi Areta’dır.Aslında daha çok sAç ile bütünleştirilen bu hastalık bir cilt hastalığıdır ve konu Dermatolog Hekimlerin uzmanlığına girmektedir.

Soru Cevap Şeklinde Konuyu Ele Alacak Olursak:

Saçkıranın Sebepleri Nelerdir
Bağışıklık sisteminin ani reaksiyonlar göstermesi sonucu belli bölgelerde çapları 1-2 cm'yi bulabilen boyutta ortaya çıkmasıdır.Oluşumu ise hücrelerin kendi içinde birbirini düşman olarak görüp saldırmasıdır.Böylece o bölgede ani kıl dökülmeleri gözükmektedir.(seydimat.blogspot.com)Bu reaksiyonlar daha çok ergenlik dönemi boyunca ve aşırı strese maruz kalma gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır.

Saçkıran Bulaşıcı Mıdır?
Hayır bulaşıcı değildir.Yiyecekle,içecekle ya da teneffüs yoluyla bulaşma belirtilerine rastlanmamıştır.

Saçkıran Olduğumu Nasıl Anlarım?
Bu hastalık türünün ağrısı sızısı olmadığı için hemen anlaşılabilecek türden değildir.Saçın uzaması durur ve 3 adımda kendini gösterir.
1-) Belli bir bölgede sAçlar aniden dökülür (seydimat.blogspot.com)
2-)Dökülen alan yüzeyi genişler
3-)Gelen yeni sAçların rengi beyaz ve grimsi tonlarda olur.

Ne Kadar Zamanda Tedavi Edebilirim?
Bunun kesin ve d enet cevabı yoktur.Bu ayları belki yılları alabilecek bir süreçtir.

Peki Ne Kadar Kıl Dökülmesi Olur?
Bu hastalığa yakalanan kişilerin %5'inin sAçlarının tamamına yakını dökülmüştür. %1'inde ise tüm vücut kıllarının döküldüğü gözlenmiştir.

Saçkıranın Tedavisi Nedir?
Ne yazık ki sAçkıranın kesin çözümleri yoktur.İyileşme kendiliğinden ve sıklıkla uzun zaman süreçlerinde gerçekleşir.Aslında bir çok tedavi şekli vardır fakat henüz net sonuçlara ulaşılamamış ve de alınan sonuçlar kişisel boyutta kalmıştır.En bilindik tedavi yöntemleri sAçın döküldüğü bölgeye kortizon enjekte edilmesidir ki bu tedavi de %100 sonuç vermeme olasılığına sahiptir.Diğer yöntemler ise losyonlar ve kremlerle yapılmaktadır.Fakat henüz kesin sonuçlar elde edilememiştir.Tedavi aşamasında en önemli olan psikolojinizdir.Çünkü bu hastalığın fiziksel bir zararı ya da hissedilir bir ağrısı yoktur sadece psikolojik boyutta olumsuz etkisi olabilir.Tedavi edebilme umuduyla bu durumu kabullenmeli ve sabretmeliyiz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

selam ben alopesi hastasıyım bugünekadar çok tedavı oldum tedavilerden hiç cevap alamdım ve bu hastalıgın çaresi olmadına inanıyorum doktorlarımız bizleri kandırıyor hep gelicek mayetinde aslında sadece strs yada pskljk sorun ben ce

Adsız dedi ki...

bende alopesi hastasıyım revıgen areata coamplex kullandım 1 ay da cevap verdi ve saç çıkmaya başladı sanada öneririm.geçmiş olsun