Saçlardaki Kepeğin Nedenleri Nelerdir?

Saç köklerinin derisi yenilenip dökülmektedir ve bu dökülen pulcuklar ancak büyüteçle görülebilmektedir. Pulcuklar çıplak gözle görülmeye başladığında, kepeklenme belirtisi söz konusudur artık. Bu durumda söz konusu olan, döküldüklerinde kuru, beyaz bir toz ya da ufacık yağlı pulcuklar hâline dönüşen saç kökleri hücrelerinin çok çabuk yenilenme belirtisidir. Kepek, kuru ve yağlı (yağ bezleri fazlasıyla sebum ürettiklerinde) olabilir.


Kepek belirtisinin ortaya çıkışı, büyük bir sıklıkla, aslında başlıca nedenlerden biri olan strese bağlanmaktadır. Fakat bu belirtinin çıkışına, erinlik çağında görülen erkeklik hormonlarına aşırı hassasiyet de sebep olmaktadır. Bu hassasiyet mevsimlere bağlıdır ve dönemsledir. Kepeklenme saç dökülmesini tetiklemez; fakat bazen kepek belirtisiyle gelen sebore (yağ bezlerinin aşırı salgı meydana getirişi) saç dökülmesini hızlandırır.


Görülen bazı saç sorunlarına çabuk çözüm bulunmaktadır; fakat kepeklenmenin, aşırı saç dökülmesinin önüne geçebilmek için, saçlarımıza, kendi doğal ve normal yaşam ritmini kurmada yardımcı olmamız gerekmektedir. Bu ise en azından bu amaçla yapılacak üç aylık bir bakım demektir. Cilde kıyasla, saç telinin büyüme ve yaşam evresi çok daha bileşik ve sahiden de istisnaidir. Yağlı saç, kepek, aşırı saç dökülmesi, kaşıntı gibi sorunların ortadan kaldırılması, saç tellerinin görülen kısımları yanı sıra saç kökü cildine de etki yapan, aynı zamanda saç telinin görünmeyen kısmını onaran ürünler kullanılarak temelli bir bakımın yapılması sayesinde mümkündür.

0 yorum: