Sac Dokulmesine Son !

Bilim adamları artık istenilen yerde saç hücreleri çıkarabiliyorlar. Yapılan deneyler olumlu sonuçlar veriyor ve bu buluş yakın zamanda insanlığın hizmetine sunulacağa benziyor.

Saç foliküllerinin bir kez zarar görmesi durumunda, bunların bir daha yenilenmeyeceği düşünülürken, ABD'nin Pennsylvania Üniversitesi'nden bir ekip, tek bir gen sayesinde saçların yeniden uzamasının mümkün olduğunu ortaya koydu.

Bilim adamları, yaraların iyileşmesinde önemli bir görevi olan 'wnt' adlı özel bir genin yeni saç folikülleri üretilmesinde etkili olduğunu belirterek, araştırmalarında farelerden aldıkları küçük dış deri tabakası (epidermi) bölümünde kök hücre faaliyetini canlandırdılar ve saç foliküllerinin üremesini sağladılar.

'Wnt' geninin oluşumunun durması sonucunda, saç folikülü üretiminin durduğunu, ancak genin oluşması durumunda çok sayıda saç folikülü oluşmasının sağlanabileceğini belirten bilim adamları, bulgularının, yalnızca kellik değil, yaraların iyileştirilmesi ve yenileme tedavilerinde de etkili olabileceğini açıkladılar.

Bu zamana dek hamileliğin ilk aşamalarında cenin tarafından oluşturulan saç köklerinin bir daha yenilenemeyeceği düşünülüyordu
. Ancak bu buluş sayesinde yakın zamanda kellik tarihe karışacağa benziyor.

0 yorum: