Saç Ekimi ve Estetik. Done Saç Ekimi Merkezi'nden Dr. Özlem Biçer, saç dökülmesinin nedenlerini anlattı. Ama bizim yaklaşımımız sebebi öğrenip bunu hastaya da bildirdiğimiz için kişi bunun farkında tabii, dönem dönem ağızdan çinko preparatları ile de desteklidir. İkincisi de ömür boyu kontrol altına alınabilir. Her vitaminin fazlalığı da eksikliği de aynı etkiyi veriyor. Örnek, D vitamini eksikliğini gördüğümüz semptomları eksikliğinde de görüyoruz." Seyirci sorusu: 'Polikistik over sendromu aktif olan hastamız var, bu hastalıkta saçların dökülmesini nasıl önleriz?' Saç ekimini kime önereceksiniz? Saç ekimini kadınlarda da yapıyor musunuz? Saç ekimi kaç saat kaç saat sürüyor? Kaynak: cnn
Dr. Özlem Biçer, Dr. Elif Ilgaz'ın konuyla ilgili sorularını cevapladı.
Saç dökülmesi deyince aslında kadının da erkeğin de ortak derdi. Farklı sebeplere dayanıyor. Erkekte neden ortaya çıkar, kadında neden ortaya çıkar?
Dr. Özlem Biçer: Dediğiniz gibi nedenleri farklı. Erkeklerde genellikle androgenetik dökülme dediğimiz, hem genetik alt yapısı olan hem hormonlardan oluşan yani testeron seviyesinin yüksekliğine bağlı bir dökülme şeklini görüyoruz.
Çok fazla müdahale edemediğimiz bir dökülme şekli bu. Ancak belirli birkaç ilaçla müdahale edebiliyoruz. Başvuran erkek hastalarda dökülme sebebi olarak yüzde 90 bunu görüyoruz. Bayanlarda çok daha farklı. Strese dayanan bir dökülme söz konusu genelde.
Bu sebepten dolayı çok daha fazla tedavi edilebilir bir dökülme bu. Stres, düzensiz beslenme, tek tip zayıflama metotları bayanlarda daha sık olan sebepler. Bunun dışında hormonel dökülme, yumurtalıklardaki kistlere bağlı dökülmeler oluyor.
Guatr gibi tiroid hastalıklarına bağlı dökülmeler hanımlarda daha sık. Bu tarz dökülmelere müdahale şansımız her zaman var. Bu yüzden hanımlar daha şanslı."
Geldikleri vakit, birtakım kan testleri mi yapıyorsunuz?
Dr. Özlem Biçer: "Bu işi doktorlar olarak yapıyoruz, genel bir hekimlik anlayışı var. Hiçbirimiz kadın doğum doktoru değiliz ama nelerin sebep olduğunu biliriz. O yüzden bize gelen hastayı her şeyden önce dinliyoruz. Dinlemek bence tanı koymanın yüzde 50'si. Yani biz hastayı dinlerken hastanın semptomlarından hastalığı anlıyoruz. Ondan sonra gerek görürsek bazı testleri istiyoruz. Her hastada ilk bunları yaptırın sonra bize başvurun gibi bir yaklaşımımız yok. Bazen ilk gelişte hormonel değil başka bir sebebi var bunun dediğimiz birçok hasta var. Önce dinliyoruz, gerek görürsek test istiyoruz, bu testler sonucunda da bir tedavi protokolü hazırlıyoruz."
Dinlemek bence tanı koymanın yüzde 50'si. Yani biz hastayı dinlerken hastanın semptomlarından hastalığı anlıyoruz. Ondan sonra gerek görürsek bazı testleri istiyoruz. Her hastada ilk bunları yaptırın sonra bize başvurun gibi bir yaklaşımımız yok.
Bazen ilk gelişte hormonel değil başka bir sebebi var bunun dediğimiz birçok hasta var. Önce dinliyoruz, gerek görürsek test istiyoruz, bu testler sonucunda da bir tedavi protokolü hazırlıyoruz."
Mezoterapi dediğimiz bir yöntem var. Kadınlara daha sık uyguladığınız bir yöntem olduğunu biliyorum. Altta yatan bir sorun saptamadığınız zaman mı mezoterapiyi öneriyorsunuz?
Dr. Özlem Biçer: "Mezoterapi minimum ilaç mantığı ile uygulanıyor. Düşük dozda ilaç veriyorsunuz. Maksimum sonuç elde ediyorsunuz.
Bu tedavinin çok kabul edilir bir tedavi olması da dünyanın her yerinde devletin ödemesinin de sebebi bu. Çünkü çok düşük maliyeti var. Düşük doz ilaç veriyorsunuz. Yan etki almıyorsunuz ve maksimum etki alıyorsunuz."
O zaman derinin altına ilaç mı enjekte ediyorsunuz?
Dr. Özlem Biçer: Evet, saçlı derinin altına ilaç veriyoruz. Bu bir çeşit aşı gibidir. Her türlü doktorun yaptığı aşıdan farklı değildir. Çok düşük dozlardaki ilacı direk saç diplerine veriyorsunuz."
Bütün kafaya mı veriyorsunuz?
Dr. Özlem Biçer:"Özellikle biz saç dökülen yere daha yoğun çalışıyoruz. Neden böyle yapıyoruz çünkü dökülmeyi yüzde 90 oranında durduruyor."
Durduran bir yöntem mi?
Dr. Özlem Biçer:"Zaten birinci hedef bu aktif dökülmeyi durdurmaktır. İkincisi dökülme durduktan sonra saçın kalitesini artırmak. Üçüncüsü dökülen veya çalışmayan köklerin tekrar çıkmasını sağlamak. Bu mezoterapi sıfırdan saç çıkarmak değil.
Ama dinlenme fazındaki kökleri uyardığı için, onları harekete geçirdiği için saçta bir artma görür hasta, bu sonuçta bizim istediğimiz şeydir."
Eş zamanlı hastalıkların saptanması önemli. Bunu da araştırıyorsunuz...
Dr. Özlem Biçer: "Kesinlikle. Böyle hastalarda şöyle davranıyoruz. Örneğin polikistik over veya tiroid ile ilgili bir hastalık var. O zaman diyoruz ki sizi bir kadın doğum doktoru veya dahiliyeci görsün.
Yoksa biz mezoterapi yaparken tiroidden kaynaklanan dökülmeye birşey yapamayız. Saç dökülmesinin tek nedeni tiroid hastalığı değildir.
Beslenme bozukluğu, dolaşım bozukluğu, vitamin eksikliği gibi mezoterapinin de tedavi edeceği başka terapiler de olduğu için biz bu nedenlerin bir bölümüne etki ediyoruz. Kadın doğum doktoru veya dahiliye doktoru diğer bir bölüme etki ediyor."
Seyirci sorusu: 'İlaç tedavisi saç dökülmesini önler mi?'
Dr. Özlem Biçer: "Kullanılan tedaviye bağlı. Her tedavi her saç dökülmesini önlemez. Bir sürü sebebi var. Uygun tedavi ile saç dökülmesini kadınlarda yüzde 90 önlüyoruz, hem ağızdan verilen ilaçlar hem de sprey tedavilerle yani kombine tedavilerle engelleyebiliriz."
Bahsettiğiniz tedaviler uzun süreli tedaviler mi? Tedavi bittikten sonra saç dökülmeleri tekrarlıyor mu?
Dr. Özlem Biçer: "Çok büyük bir oranda tekrarlamaz. Ama bu sebebe bağlıdır. Örnek veriyorum, kişide çinko eksikliğine bağlı dökülme vardır. Siz bunu mezoterapilerle ilaçlarla, spreyle tedavi ettiniz. Kişi eğer diyetinde sürekli çinkoyu eksik ediyor ise bu eksiklik bir yıl sonra tekrar gündeme gelecek.
Dr. Özlem Biçer: "Bunun tedavisini görüyor ise muhtemelen bunun da önlemi alınıyordur. Bunun dışında saçı besleyecek vitaminler dışında birşey yapamayız"
Dr. Özlem Biçer: "Daha çok son aşamadır. Tedavilerden fayda görmeyecek hastalara. Çünkü saç ekimi bir kamuflaj yöntemidir. Yani bir tedavi değildir artık. "
Dr. Özlem Biçer: "Uygulama sıklığı kadınlar da çok düşük, genelde erkeklere yapıyoruz. Onlarda neden androgenetik olduğu için çok fazla kontrol altına alınamıyor."
Dr. Özlem Biçer: "Normal koşullarda ortalama 4- 6 saat sürer saç ekimi. Lokal anestezi altında uygulanır. İşlem uzun olduğu için mola da verilir. Çok küçük bir cerrahidir. Süreye bakılarak bu büyük cerrahidir diyemeyiz."
Sac Ekimi ve Sac Dökülmesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder