Eskiden bazı halklar arasında saçların insanın yaşam gücünü dengeleyen unsur olduğuna dair bir inanış vardı. Bugün saçlar bir çok insan için daha fazla psikolojik ve sosyal anlam taşımakta, onların güzelliği başarı ve sağlığa bağlanmaktadır. Saçlarının durumu insanların ruh hallerini güçlü etkiler altında bırakmaktadırlar. Bu nedenle her kes saçlarının bakımlı, güzel ve sağlıklı olması için çaba harcamaya hazırdır.
Saçların doğru bakımı düzenli bir hayattan ve sağlıklı beslenmeden geçer. Son asırda ekolojide görülen bozukluklar da saçlarımızı olumsuz etkileyen faktörler arasında görülmektedir.
Genel bilgiler:
Bir insandaki saç miktarının ortalama 100 ile 150 bin arasında değiştiği tahmin edilmektedir. Sarışınların esmerlere göre daha ince telli saçlara sahip oldukları bilinmektedir. Saçlar bir günde ortalama 0,35 mm uzarlar. Kökünden ayrılan bir saçın ömrü ise 2 ile 6 yıl arasındadır, bazen 20 yıla kadar çıkabilir.
Saçların yapısı:
Cildimiz gibi saçlarımız da zaman içinde büyüme ve gelişme gösterirler. Biyolojik olarak ise saç uçları ölü sayılırlar, yaşayan sadece saç dipleri - kökleridir. Saçlar köklerini kaybederlerse canlılıklarını da kaybederler. Saçın yapısı tırnaklarımızın ana maddesi olan keratinden oluşmuştur. Saçların rengi melanin ismi verilen bir pigmentin oranına göre değişir. Çok miktarda melanin siyah ve kahverengi saçlara, az miktarda melanin ise sarı saçlara neden olur.
Saç tipleri ve yıkama şekilleri:
Saçları doğru yıkamak önemli bir husustur. Saçlarınızın yapısını belirleyin ve onlara uygun şampuan seçiminizi yapın. Saçı sık yıkamak bu işlem doğru yapıldığı takdirde zararlı değildir.
Yağlı saçlar:
Genelde yağlı cilt yapısı olan insanlar yağlı saçlara sahip olurlar. Yağ hücrelerinin hiperaktivitesi saçlara da yansır ve saçlar sürekli yağlanır ve parlak görünüme bürünürler. Bu tür saçlar her gün yıkanmalıdırlar. Çünkü yağ toz ve kiri çekerek saçların çabuk kirlenmesine yol açar. Çok güçlü bir şampuan kullanılmamalıdır. Yıkama sonrası saçlar sirke veya limon suyu ile durulanırsa yağ - asit oranı dengelenmiş olur.
Kuru saçlar:
Kuru saçlar ince, kırıkları olan saçlardır. Yağ hücreleri yetersiz kaldıklarından saçlar sürekli kururlar. Bu tür saçlar sık yıkanmamalıdırlar. Bakım kremi kullanarak saç derisine yapılan masaj bu saçlar için yararlı olacaktır.
Normal saçlar:
Sağlıklı ve dolgun görünümlü saçlardır. Bu hem bünyenin, hem de iyi bir bakımın ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Bu saçlar kirlendiklerinde iyi bir şampuanla sürekli olarak yıkanmalıdırlar.
Saçlarımızı yıkarken dikkat etmemiz gereken hususlar:
•Uygun olan şampuan kullanın.
•Şampuanı şişesinden direk saçlarınızın üzerine boşaltmayın, önce gereken miktarı avucunuza dökün, sonra saçlarınıza uygulayın.
•Şampuanı saçlarınızda uzun süre bekletmeyin.
•Saçlar diplerinize dikkatli bir şekilde masaj uygulayın, şampuanı iyice durulayın.
•Su aşırı sıcak olmamalıdır.
•Kurulama havlusu temiz olmalıdır.
•Sık kurutma makinesi kullanımınındın kaçınmalısınız.
•Saçlarınızı azcık kuruttuktan sonra taramaya özen gösteriniz. Tarak seçiminde sık dişleri olan taraklardan uzak durmalısınız.
Yıkama sonrası saç bakımı:
Bazen saçlarımız bize 'kapris yaparlar'. Kırık saçlar, mat saçlar, dökülen saçlar, boyalı saçlar, ince saçlar... Hepsi moralimizi bozmaya yetebilir. Saç gerek kimyasal işlemler (boya, perma, röfle gibi), gerekse çevresel faktörler (güneş, hava kirliliği, su, rüzgar gibi) yüzünden yoğun bir yıpratıcı etkiye maruz kalır. Peki saçlarda neden sorunlar ortaya çıkar. Belki de onlara sadece daha fazla zaman ayırmalıyız.
Tehlikeler saçlarımızı her adımda takip etmektedirler - soğuk, rüzgar, sert çeşme suları, sıcak kurutma makinesinde şekillendirme, boyama, kimyasal şekillendirmeler … Eğer bu gibi durumlarda eklinizin altında doğru bakım kremleri ve malzemeleri varsa koruma veya tedavi büyük problem olmaktan çıkacaktır.
Bütün 'yıkama sonrası' ürünleri saçlar için yumuşak ve nötr bir ortam sağlarlar. Bunun sonucunda da saçlar sert olmaktan çıkıp yumuşak ve ipeksi görünümlerine kavuşurlar, aksi halde güneş ışınlarını kolay geçirirler, ve renksiz, cansız görünüme bürünürler. Bu krem, dengeleyici ve benzeri ürünlerin tek özelliği değildir. Bu ürünlerin içeriğinde bulunan bazı maddeler saç telleri tarafından emilerek onları nemlendirir. Burada en önemli husus saç tipinize uygun ürün kullanımıdır. Burada saçlarınızın aşırı yağlanma, kuruma, kepek, dökülme, kırılma gibi sorunlardan hangisini taşıdığına dikkat etmelisiniz.
Saçlar üzerinde yapılan yanlış uygulamalar da saçların yıpranmasına, önemli sorunlara neden olabilir. Bunlar içerisinde aşırı jöle kullanımı, saçın sık sık boyanması, gereksiz ve yanlış yapılan saç bakımları, aşırı güneşlenme, aşırı fön kullanımı sıralanabilir.
Saç Tipine Göre Bakım Önerileri
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder