Kişilerin saç dökülmesine neden olan etkenlerle yaşamaya devam etmesinin saç dökülmesini kronikleştirebileceği belirtildi.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülal Erbağcı, ağır diyetler, aşırı uykusuzluk, stres ve geçirilen bazı ateşli hastalıkların dönemsel saç dökülmelerine neden olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Zülal Erbağcı, günde yüz telden fazla saç kaybının “dökülme” olarak tanımlandığını ve saç dökülmesinin sıkrastlanan bir rahatsızlık olduğunu belirtti.
Hemen hemen her insanın hayatının belirli bir döneminde bu sorunla karşılaştığını ve saç dökülmesinin en sık karşılaşılan çeşidinin dönemsel saç dökülmesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erbağcı, “Bu tür saç dökülmesi saç derisinin belirli bir bölümünde değil genelinde görülür” dedi.
Ağır bir diyet sonrasında yeterli derecede vitamin ve protein alınamamasının vücudun diğer bölümlerinden daha fazla oranda saçları etkilediğini, ani yaşanan üzüntü ve stresin de dönemsel saç dökülmesinin etkenleri arasında bulunduğunu bildiren Erbağcı, şöyle konuştu:
“Ağır diyetler, cerrahi girişimler, aşırı uykusuzluk, stres ve geçirilen bazı ateşli hastalıklar dönemsel saç dökülmelerine neden olabilir. Ağır bir diyetten birkaç ay sonra, kıl foliküllerinin yeterince beslenememesi nedeniyle dökülme başlayabilir. Aşırı stres veuykusuzluğun da saç kalitesini etkilemenin yanı sıra saç dökülmesine neden olabileceği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra tifo gibi geçirilmiş bazı ağır ateşli hastalıklar, yüksek dozda A vitamini alınması ve bazı ilaçlar da saç dökülmesini tetikleyebilir. Karaciğer ve böbrek yetmezliği, kronik hastalıklar ve uzun süre narkoz etkisinde kalmak da dönemsel saç dökülmesine yol açanetkenler arasındadır.”
Saç Dökülmesi Kronikleşebilir
Prof. Dr. Erbağcı, kendilerine saç dökülmesi şikayetiyle başvuran hastalara öncelikle ağır bir diyette olup olmadıklarını, ciddi bir hastalık geçirip geçirmediklerini ve ilaç kullanıp kullanmadıklarını sorduklarını; bu doğrultuda saç dökülmesinin nedenini tespit etmeye çalıştıklarını ifade etti.
Saç dökülmesinin beslenme bozukluğu ve diyete bağlı olduğunu tespit etmeleri durumunda hastaya, eksikliği saptanan vitamin, demir ve çinko gibi bazı mineraller içeren ilaçlar önerdiklerini ve diyeti kesmesi konusunda uyarıda bulunduklarını belirten Erbağcı, şöyle devam etti:“Bu kişilere ayrıca saçların dökülmesini azaltacak ve saçın yanı sıra tırnaklar üzerine de yararlı etkileri olan keratin, biotin gibi maddeler içeren ilaçlar önerebiliyoruz. Dönemsel saç dökülmesi, kalıcı olmayan bir saç dökülmesi türüdür. Saç dökülmesine neden olan etkenler ortadan kaldırıldığında saçlar da eski sağlığına kavuşur. Ancak kişinin saç dökülmesine neden olan etkenlerle yaşamaya devametmesi, yani ağır bir diyeti sürdürmesi, aşırı uykusuz kalması ve stresli bir ortamda yaşaması, dönemsel saç dökülmesini kronikleştirebilir.”
Erbağcı, mevsim değişikliği, kalitesiz boyalar, saçın çok fazla fırçalanması ve perma gibi kimyasal işlemlerin sık uygulanması, sigarakullanımı ve sık değiştirilen şampuanların da saç kalitesini bozan etkenler arasında yer aldığını kaydetti.
Dönemsel Saç Dökülmesi Mi Yaşıyorsunuz?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Başka bi soru sorcam ben, Saçı düzleştirmk için fönden başka ne yapabiliriz?
Saçı düzleştirmek için Saçı Düzleştirmek buradaki konuya bakabilirsiniz.Ama ben saçımı düzleştirmek için ütü yapıyorum ve de cok faydasını görüyorum.Saçlarıma zarar vermiyor...Yıkayana kadar da etkisi devam ediyor ;) tabii biraz da saçınızın ütüyle yapılan bu fönü de tutması gerekir.
Yorum Gönder