Saç Dökülmesi Türleri

Saç Dökülmesi Türleri
Saç iyi çalışan fonksiyonları olan bir besleme ve dolaşım sistemine bağlıdır ve bu sistemlerin herhangi bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirememesi durumunda saç büyümesi olumsuz etkilenir. Kişinin genel sağlık durumunun iyi olmasının saç büyümesi üzerinde olumlu etkisi vardır. Aşağıda saç kaybı türlerinden önemli olanlara değinilmiştir. Saç dökülmesi Mevsimlere ve kişilere göre değişken olup günlük olarak 60 ile 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilmektedir.

Saç kaybı türleri: Tıbbi adı Alopecia olan saç kaybının pek çok türü vardır. İlk olarak tüm saç kaybı türlerinin %80’ ini oluşturan erkek tipi saç kaybını ele alacağız. Bu bölümün sonunda saç kaybının nasıl ortaya çıktığını sadece erkekleri değil aynı zamanda kadınları da nasıl etkilediğine göz atacağız. Saç kaybının en sık görülen türü Alopeciadır ve farklı pek çok sebepten kaynaklanmaktadır.

Alopecia Androgenetica: Genellikle erkek tipi kellik olarak bilinir ve pek çok erkekte görülür. Bu tür kellik erkekte rastlanan kelliğin %95’ ini oluşturur. Kafanın tepe kısmında geri doğru çekilen saç çizgisiyle kendini gösterir. Bu durum ergenliğin sonuna gelmiş gençlerde olduğu gibi ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir ancak sıklıkla otuzlu yaşların sonuna doğru ortaya çıkar.
Alopecia Androgenetica da saç anajen evreyi kısa süreli yaşar ve saç kısa ve iyi görünümlü olur. Zamanla foliküller tamamen saç üretimini durdururlar ve tüm kafa bölgesi kel olur. Bu durumun köklü sebepleri kimyasal reaksiyonlardır. Testesteron ve sebum arasındaki reaksiyon sonucu dihydrotestosterone (DHT), olarak bilinen bir türev üretir ve bu doğal olarak deri tabakasındaki yağın gizlenmesine sebep olur. DHT saç folikülüne girer ve genetik olarak saç kaybına uygun olmasa bile kimyasal reaksiyonuyla saç folikülünü ve kökünü imha eder.

Geniş olarak alınan 5? reduktaz enzimi; yüksek oranda testesteronun dihydrotestosterona (DHT) dönüşmesini sağlıyor. Yüksek düzeydeki ( DHT ) hormonu saçtaki androjen reseptörüne bağlanıyor ve bu saç folikülünün gelecekteki yaşam döngüsünün sürdürülmesine yönelik fonksiyonlarını yerine getirmesini engelliyor. Bu problemle başa çıkmanın üç yolu aşağıda sıralanmıştır:

1. DHT oluşumunu kontrol etmek.
2. DHT saç folikülünün içine nüfuz etmeden onu saç derisinden uzaklaştırmak.
3. DHT saç folikülüne herhangi bir zarar vermeden önce onu folikülün içinden temizlemek. İlaçlar birinci durumda kullanılmaya son derece uygundur (Shen Min Men ve Shen Min Woman Tablet) ve çoğu zaman oldukça iyi sonuç verirler..

Alopecia Areata: Bu tür saç kaybı saçın döküldüğü bölgelerde yamalar şeklinde ortaya çıkar. Bu bölgedeki kellik bazen azalabilir bazen de daha geniş alanlara yayılabilir. Bazen kafanın herhangi bir bölgesinde ani olarak ortaya çıkabilir ve bu bölgede çok hızlı bir kellik oluşumuna neden olabilir. Bazen bu bölgelerde çok hızlı bir saç büyümesi de görülebilir. Bu durum her yaşta ortaya çıkabilir ve genellikle genç yaştakiler de daha sık görülür
. Herhangi bir cins ayrımı yoktur, hem kadında hem de erkekte eşit oranda görülme ihtimali vardır. Genellikle kafa derisinde ortaya çıkar ancak vücudun kıl çıkan herhangi bir bölgesinde görülebilir. Vakalar genellikle genetik olarak, stresle ilişkili veya herhangi bir hastalığın bünyeyi zayıf düşürmesiyle ilişkilendirilmektedir ve dolayısıyla doktor muayenesinde esas öncelik probleme sebep olan şeyi tanımlamaktadır.

Alopecia Totalis & Universalis: Alopeciadan muzdarip bir kısım insan yama şeklinde dökülmüş bulunan saçlarına hiçbir tedavi uygulamadan yaklaşık bir yıl gibi bir süre zarfında tekrar kavuşmaktadırlar
. Diğer durumlarda tüm saçlar veya tüm vücut kılları dökülebilir. Bu kadar geniş çaplı saç dökülmesinin bilinen bir sebebi yoktur ve saç folikülleri derinin altında yaşamaya devam ederler ve herhangi bir zamanda saç büyümesi imkanı vardır.

Diffuse Alopecia (Kadın Tipi Kellik): Diffuse Alopecia kadınlarda yıllar geçtikçe saç tellerinin incelmesi ile ortaya çıkar. Buna neden olan geniş bir çok sebep mevcuttur ve spesifik olarak tanımlanmış probleme tıbbi önerilerde bulunulabilinir
. Bu türde saç kaybında saç tellerinin incelmesi yıllar içinde gelişir fakat kafa derisinin bazı bölgelerindeki saçlar çok zayıfladığından, yıkama ve tarama yaparken kel bölgeler apaçık seçilmeye başlandığında dikkatli olmak gerekir. Saç kurumaya bırakıldığında son derece iyi görünür ve saç şeklinin nasıl olduğu önemli bir sorun değildir. Stres ve hormonal dengesizliğin bu duruma yol açan faktörler olduğu düşünülmektedir. Özellikle perma ve boyama gibi bazı saç şekillendirmelerinin ve yanlış kullanılan kozmetik ürünlerinin saç gövdesinin büyümesi üzerinde olumsuz etkileri vardır.

Traction Alopecia: Traction Alopecia kadınlarda çok fazla stresin saç üzerinde oluşturduğu baskı nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca sık saç taramanın, takılan tokaların, kıvırıcıların ve saç kurutma makinesi ile saç kurutmanın sonucu olabilir.

Toxic Alopecia: Yüksek teknolojinin kullanıldığı bir çağda yaşıyoruz ve çevremize sinsice sokulan kimyasalların pek çoğundan haberdar bile olamıyoruz. Toxic Alopecia bazı kimyasalların veya ilaçların alınması sonucu ortaya çıkabilir
. Bu tür alopesi genellikle sıtma, dizanteri, tifo, cüzam gibi hastalıklardan sonra ortaya çıkar. Kimyasalların saçımız üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini okumak sürpriz olmamıştır.

Psychosomatic Alopecia: Bu tür saç kaybı stres ve travma ile ilişkilendirilmektedir. Kişinin saçlarını kaybedeceği konusunda hiçbir sebep yokken aşırı kaygılanmasıyla ortaya çıkar.

Alopecianın sık görülen diğer türleri: Cicatricial Alopecia (yaralardan dolayı), Alopecia Adnata (doğuştan), Alopecia Follicularis (folikül yanması), Alopecia Senilis (yaşlılık), Alopecia Neurotica (sinir bozukluğu) dır.

0 yorum: